2023’te Takip Edilmesi Gereken 6 Eğitim Teknolojisi Trendi

Teknolojinin sadece birkaç yıl içinde bu kadar ilerlemesi ve özellikle eğitim teknolojisinde olmak üzere hayatlarımızı bu denli değiştirmesi gerçekten inanılmaz. Kurumlar, eğitim sürecini kolaylaştıracak en iyi teknolojiyi geliştirmek için her fırsatı değerlendiriyor. Sektörün yıllar içinde nasıl büyüdüğünü görüyoruz. EğiTek (EdTech) sektörünün 2022 yılındaki değeri 120 milyar dolardan fazla ve 2027 yılına kadar 600 milyar doları geçmesi bekleniyor. 

Bu değişimin dışında kalmamanız için sizlerle 2023’te daha sık göreceğimizi düşündüğüm altı eğitim teknolojisi trendi hakkındaki fikirlerimi paylaşmak istiyorum.

  1. Eğitimde Oyunlaştırma

Eğitimde oyunlaştırma, öğrenme deneyimine oyun tasarımı unsurlarını dahil etmeyi ve onu daha ilgi çekici ve etkileşimli hale getirmeyi içeren bir eğilim.

2023’te, teknoloji gelişmeye ve eğitim sürecine daha fazla entegre olmaya devam ettikçe bu eğilimin büyümeye devam etmesini bekliyorum. Öğrenci katılımını ve motivasyonunu artırmak için sanal gerçeklik (VR), simülasyonlar ve mobil oyunlar özellikle dikkat edilmesi gereken alanlar. 

Minecraft, 2016’da Minecraft Education Edition‘ı çıkarttığında oyunlaştırılmış eğitimde yeni bir çığır açtı. Öğrenciler yaratıcılıklarını, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini sanal bir dünyada inşa ederek, keşfederek ve işbirliği yaparak geliştirebiliyorlar. Eğer ilk defa duyduysanız, mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyorum. 

Duolingo, Kahoot, Archy Learning ve Elucidat, dijital dünyada oyunlaştırma ile yenilikçi öğretim yöntemlerinde öncü şirketlerden bazıları. Bu alanı takip etmek istiyorsanız, bu büyük oyunculara dikkat edin.

  1. Öğrenme Sürecini Kişiselleştirmek için Data Kullanımı

Kişiselleştirilmiş öğrenme, öğrencilerin ilgi alanları, yetenekleri ve öğrenme stilleri hakkında bilgi toplamak için veri analitiği ve machine learning teknolojilerini kullanmayı içerir. Bu bilgi daha sonra, etkili öğrenme için öğrenci merkezli bir öğrenme deneyimini uyarlamak için kullanılır. 2023’te bu tekniklerin daha da yaygınlaşmasını bekliyorum. 

Big data uygulamaları ve sosyal medya hareketlerinin takibi aracılığıyla öğrenci davranışları, tercihleri ve ilerlemeleri hakkında içgörüler elde edebiliyoruz. Bu verileri öğretmenlerin kişiye özel ders planları ve her öğrencinin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış ödevler oluşturmalarına yardımcı olmak için kullanabiliriz. Bu teknoloji ile öğrenciler kendi hızlarında çalışabilecek ve en çok ilgilerini çeken konulara odaklanabilecekler, bu da motivasyonu ve verimi arttıracaktır.

Bu yıl, e-eğitim, okulların öğrenciler için kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunma tarzını değiştiriyor. Yöneticiler, içeriği özelleştirerek ve not verme sistemimizi geliştirerek ve ayrıca öğrencilerin devamsızlık oranlarını daha verimli bir şekilde takip ederek, artık öğrencilerine özel bir öğrenme deneyimi sunabilecekler.

Öğrencilere daha iyi eğitim yolculukları sağlamak isteyen EğiTek liderleri, 2023’te gözünüz bu trendlerde olsun!

  1. Sınıfı AR ve VR Teknolojisiyle Dönüştürme

Bu yıl Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojileri sınıf ortamına giriyor. İnkar edilemez bir şekilde, bu teknolojiler, öğrencilerin öğrenmeyi daha ilgi çekici ve akılda kalır hale getiren tamamen sürükleyici, etkileşimli bir öğrenme ortamını deneyimlemelerine olanak tanıyacak.

Artırılmış gerçeklik, öğrencilerin gerçek görüntülerin gelişmiş bir görünümünü görmelerini sağlar. Örneğin öğretmenler, öğrencilerin insan vücudunun sanal bir temsilini keşfetmelerine olanak tanıyan bir AR uygulaması kullanabilecekler. VRteknolojisi ise öğrencileri sınıftan ayrılmadan tarihi bir olayın veya ortamın 3 boyutlu simülasyonuna sokabilecek.

Bu eğilim aynı zamanda engelli öğrencilere eğitim veren eğitim kurumlarına da giriyor. VR, otizmli öğrencilere sosyal durumlarda nasıl etkileşim kuracaklarını öğretmek ve öğrencilerin sanal gezilere çıkartma konusunda çok büyük gelecek vaadediyor.

Güney Avustralya Üniversitesi (UniSA), zihinsel engelli çocukların giyinme, çöpleri ayırma ve daha bir çok günlük temel becerileri uygulamalarına yardımcı olan bir VR programı geliştirdi. Bu yenilikçi eğilimlerin yalnızca genel öğrenci nüfusuna fayda sağlamakla sınırlı kalmayacağı, aynı zamanda özel ihtiyaçları olanlara da hitap edeceğini gösteriyor.

  1. Öğretmenlerin Yerini Almaktansa Onları Destekleyen Teknoloji

EğiTek çözümlerindeki artan çeşitlilik, eğitmenleri en iyi yaptıkları şeyi yapmakta özgürleşmeleri için yeni yollar yaratıyor. “Sınıf Düzenleme Sistemleri”ni kullanan yeni platformlar, öğretmenlerin bir çok adımda yaptıkları görevleri tek bir sesli komuta indirgeyerek öğretmenlerin üzerindeki iş yükünü ölçülebilir şekilde azaltıyorlar. Yapay zeka destekli yazılımlar artık öğretmenlere ders oluşturma, değerlendirme ve ödevleri notlandırma gibi konularda bile yardımcı olabiliyor. COVID-19 salgını, EğiTek’in kullanımlarını geliştirirken sınıf ortamlarının önemini de vurguladı. 2023’te öğretmenleri desteklemek için yaratıcı yollar geliştiren daha fazla çözüm göreceğiz.

  1. Mikro Öğrenme

Mikro öğrenme, dersleri daha küçük, kolayca sindirilebilir bilgi parçalarına ayırmayı (genellikle 10 dakikadan kısa) içeren bir dijital öğrenme trendidir. Bunun örneklerini Youtube Shorts, TikTok ve Instagram Reels’da görmüşsünüzdür. 2023’te bunlardan daha fazlasını bekleyebiliriz!

Mikro öğrenmenin etkinliği, daha kısa derslerde ve daha sindirilebilir içerikte yatmaktadır. Karmaşık kavramları 30 saniyeden bir dakikaya kadar açıklayabildiği için sürekli telefon başında olanların, özellikle genç neslin dikkat aralıklarına hitap ediyor.

Bu yıl mobil öncelikli mikro öğrenme daha da yaygın olacak. Bu yaklaşım, bir akıllı telefon veya tablette görüntülenmek üzere oluşturulan mobil uyumlu içeriklere dayanıyor. Öğrenciler bilgi ve eğlence için mobil cihazlarına bağlanmaya devam ettikçe biz eğitimcilerin amacı da onlara hitap eden içerikler sağlamak oluyor.

Öğrenciler, biraz boşluk buldukları anda, örneğin toplu taşımadayken bile bir şeyler örenebilmek istiyorlar. Bu yıl eğitim teknolojisinde bir iz bırakmayı umuyorsanız, mikro öğrenmeden şaşmayın!

  1. Yapay Zeka Destekli Özel Öğretmen

Son zamanlarda her alanda Yapay Zeka (AI) gelişimi görüyoruz ve eğitim sektöründe de yerini gitgide daha da sağlamlaştırıyor. Yapay zeka destekli eğitim, 2023’te hakimiyetini daha da arttırmasını bekliyorum.

Yapay zeka destekli özel ders, öğrencilere kişiselleştirilmiş, bire bir ortamda eğitim vermek için geliştirilmiş bir tür çevrimiçi programdır. Öğrencilerin kavramları daha iyi anlamalarına ve kendi hızlarında ilerleme kaydetmelerine yardımcı olur. Ayrıca yapay zeka, öğretmenlerin öğrenci ilerlemesini izlemesine ve kişiselleştirilmiş geri bildirim sağlamasına olanak tanıyan bir öğrenme yönetim sistemlerinde de kullanılabilir. 

Bu alanda örnekleri incelemek isterseniz IBM Watson Tutor’u takip etmenizi öneririm. Yapay zekanın bu yıl EğiTek’i domine edeceği şimdiden belli. Bu nedenle, kişiselleştirilmiş ve otomatik talimatlar vermek istiyorsanız, oynanacak doğru at kesinlikle yapay zekadır.

Hemen Paylaş!

1 thoughts on “2023’te Takip Edilmesi Gereken 6 Eğitim Teknolojisi Trendi”

  1. Bu güzel yazı için teşekkür etmem gerekiyordu!! Kesinlikle her zerresinden keyif aldım. Bu blogu favorilerime ekledim!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top