6 Adımda İngilizce Mülakat Yapmak

İngilizce öğrenenler genellikle konuşma becerilerini geliştirmek isterler ve mülakatlar konuşma pratiği yapmanın harika bir yoludur. Genellikle öğrencilere mülakata katılma pratiği yapılır, ama hiç mülakatı yapan kişi olmayı düşündünüz mü?

Mülakat yapmak, İngilizce konuşma becerilerini geliştirmenin harika bir yoludur. Peki iyi bir mülakat nasıl yapılır? Aşağıda, arkadaşlarınız ya da çalışanlarınızdan biriyle röportaj yapmaya hazırlanırken aklınızda tutmanız gereken bazı püf noktalarından bahsedeceğiz.

Adım 1: İyi bir tema veya konu düşünün.

İlgilendiğiniz bir işi olan veya öğrenmek istediğiniz bir sporu/aktiviteyi yapan biriyle konuşmak gibi ilginizi çeken bir konu seçin. Örneğin, mülakat yapacağınız kişi özgeçmişinin hobiler kısmında bilim-kurgu romanları okumaktan bahsettiyse, ona Isaac Asimov hakkında soru sorabilirsiniz.

Adım 2: Kişiyle iletişime geçin.

Görüşme yapacağınız kişiyi telefonla arayın ve kibarca mülakata davet edin ve Birkaç soru sorabilir miyim? diye sorun. Bir mülakat başlatmanın bazı güzel örnekleri şunlardır:

  • Hello, this is Veysel. I’d like to interview you about your application.
  • Could I please have a few minutes of your time?
  • Are you interested in participating in an interview?
  • Would you mind answering a few questions?
  • Hi! I’m conducting interviews about people’s career choices. Could I ask you a few questions?

Adım 3: Hazırlıklı Olun

Sorularınızı önceden hazırlayın. Önemli içerik sorularını makul bir süre içinde sorabilmeniz için görüşmenizin bir plana sahip olması gerekiyor. Çok fazla soru sormamaya çalışın (10 soru genellikle iyi bir sınırdır). Çeşitli yanıtlar alabilmek için bazı genel sorular ve bazı özel sorular sormaya çalışın. Ayrıca birinin kişisel fikrini/deneyimlerini almak oldukça ilginçtir, bu nedenle birkaç kişisel soru sormaya çalışın (çok kişisel değil elbette). Örneğin, birisiyle kariyeri hakkında mülakat yapıyorsanız, sorularınız şunları içerebilir:

  • What education and background experience do you have for this job? (general)
  • What do you like and dislike about your current job? (general)
  • What advice would you give to someone who wants to pursue this career? (specific)
  • If you could do anything differently in your career, what would it be? (specific)

Adım 4: Not Alın

Birinin ne dediğini unutmamak için notlar alın. Notlarınız kısa olabilir – sadece hafızanızı çalıştırması yeterli. Birinin söylediklerini kelimesi kelimesine yazmanız gerekmez (varsa daha sonra raporunuzda doğrudan alıntı yapmak istediğiniz satırlar hariç). Veya aynı anda hem yazmak hem de dinlemek çok zorsa, mülakatı kaydetmeyi deneyin, böylece daha sonra zamanınız olduğunda bir şeyler yazabilirsiniz. Kayıt almak için cep telefonunuzu kullanabilirsiniz.

Bu aldığınız notlarıtoplantı sonrasında görüşme yaptığınız kişi ile paylaşmak ne kadar profesyonel olduğunuzu gösterecektir.

Adım 5: Raporlarınızı en kısa sürede paylaşın.

Raporunuzu hemen yazmak, işleri yapmanın doğru yoludur! İster rapor yazıyor, ister sunum hazırlıyor veya bulgularınızı bir gruba veya ortağa rapor ediyor olun, görüşme zihninizde tazeyken bunu yapmak en kolay ve doğru yoldur. Mülakat ve rapor arasında çok fazla gecikme olmamasına çalışın. Birkaç gün beklemeniz gerekiyorsa, raporu tamamlamadan önce görüşme notlarınızı gözden geçirin.

Adım 6: Eğlenceli Hale Getirin!

En önemlisi, eğlenmeyi ve İngilizce konuşma pratiği yapma fırsatının tadını çıkarmayı unutmayın! Gergin olmayın, İngilizce öğrenen bir kişi onlarla mülakat yapmak istediğinde insanlar genellikle çok arkadaş canlısı yaklaşırlar. Sorularınızı yavaş ve net bir şekilde sorun. Ayrıca, birinin söylediklerine cevap vermekten çekinmeyin! Çoğu insan, basit bir soru-cevap oturumu yerine karşılıklı diyalog tarzı bir mülakatı tercih eder. Ancak kendi deneyimleriniz/fikirleriniz hakkında konuşup durmayın – karşınızdaki insanın çok fazla zamanını almak istemezsiniz.

Hemen Paylaş!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top